Mégis lesz nyomozás a Mészáros Lőrinchez köthető Mátrai Erőmű légszennyezése kapcsán

Megosztás

A Mátrai Erőmű területén és környezetében észlelhető környezetszennyezés következtében a Párbeszéd foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés és más bűncselekmények gyanúja miatt tett feljelentést, majd az eljárást néhány héttel ezelőtt megszüntették. Csakhogy az ellenzéki párt most kiadott közleményében azt írják: a Gyöngyösi Ügyészség ezt a megszüntető határozatot 2021. május 19-én hatályon kívül helyezte – számolt be róla a Telex.hu.

A Párbeszéd még 2019 novemberében tett feljelentést környezetkárosítás és más bűncselekmények miatt, „ugyanis a Mészáros Lőrinchez köthető erőmű területén környezetszennyezés gyanúja vetődött fel, így bűzről, légszennyezésről és az Őzse-völgyi víztározó szennyezéséről érkeztek beszámolók, nem egy településről” – írják. Az eljárást aztán megszüntették a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt, viszont a Gyöngyösi Járási Ügyészség most hatályon kívül helyezte a megszüntető javaslatot, a nyomozást folytatják.

A Mészáros Lőrinc társtulajdonában lévő keményítőgyár 2019 februárjában nyílt meg, az állam 6,2 milliárd forintos támogatásával. Még ugyanabban az évben ősszel súlyos környezetszennyezés történt a gyárban, több dolgozó kórházba került, a közelben halak pusztultak el, a katasztrófavédelem pedig megállapította a talajszennyezést is, és azt, hogy „rendszeresen/folyamatosan történik tisztítatlan, magas szervesanyag koncentrációjú szennyvízkibocsátás, amelyet az Őzse-völgyi patak tovább vezet az Őzse-völgyi tározóba.”

További részletek a Telex.hu cikkében.

Kapcsolódó cikkek